Napoleon a Slaný

Napoleon a Slaný

Napoleonovo vojsko
Napoleonovo vojsko

Ve dnech 19.–22. srpna 1813 se v prostoru mezi Slaným, Litoměřicemi a Louny spojila statisícová rusko-pruská armáda s rakouskými silami.

Počty spojenců, kteří nastupovali proti hlavní armádě císaře Napoleona rozmístněné v severních Čechách a v Sasku, údajně dosáhly 236 000 mužů a 398 děl, což byla dosud nejpočetnější armáda soustředěná na území Čech. Tato armáda se střetla s Napoleonem u Drážďan a později u Chlumce. Zde 29. 8. 1813 probíhaly těžké boje. Napoleonova armáda byla obklíčena. Díky této porážce se musel Napoleon vzdát myšlenky na tažení do nitra Čech. České země tvořily v srpnových a zářijových dnech týl spojeneckých armád a musely vyslat denně 1 500 povozů na odvoz raněných.

Carská armáda se po vítězné bitvě u Chlumce vrací do Slaného, kde zřizuje ve františkánském klášteře vojenský lazaret. Mezi mnoha vojáky, kteří zde skončili svoji pouť je i mladičký příbuzný ruského generála Eduard hrabě Barclay de Tolly. Jeho náhrobek ve tvaru jehlanu doposud stojí na prvním slánském hřbitově.

^ na začátek stránky